Jump to content

Ismerd meg önmagad!

2016. 06. 08. 14:13

Sandy Grason amerikai írónő szerint a „belső kritikus üvölt, míg a belső bölcsesség csak suttog", ezért csend és nyugalom kell ahhoz, hogy a meghalld a belső hangot. Az írónő állítása szerint a naplóírás a megnyugvás, elcsendesedés, befelé figyelés egyik legjobb módszere.

Nincs más dolgod tehát, mint beszerezni egy noteszt, egy tollat és egy stopperórát! Íme a kérdések, amelyeket meg kell válaszolnod az önismereted fejlődéséhez:

1. Miről nem akarok írni?
Remek trükk a tudatalattid felszabadításához: állítsd be a stoppert tíz percre, és azalatt válaszold meg a fenti kérdést, írj le mindent, ami eszedbe jut. Légy őszinte, tárulkozz ki, nyugtasson az a tudat, hogy ha lejárt a tíz perc és visszaolvastad, amit írtál, összetépheted a papírt. Naplóíráskor hajlamosak vagyunk szépítgetni a tényeken. Azt szeretnénk, ha a naplónk szép és tökéletes lenne, bár az élet sosem az. Ha végre elengeded magad, és leírod azokat a dolgokat, amelyeket soha semmilyen körülmények között nem szerettél volna leírni, felszínre kerülhetnek a legsúlyosabb és a legsürgetőbb problémáid.

2. Ki vagyok én jelen pillanatban?
Ismét állítsd tíz percre a stoppert, és válaszolj a kérdésre. Majd írd le azt is, ki voltál korábban: nyolc, tizenhat, huszonöt évesen. Találd meg a különbségeket, majd találd meg azt a részedet, amelyik nem változott, azt az embert, aki végig veled volt. Gondold át, mi ennek az embernek az elképzelése az életről? Hallgattál-e rá, tudatosan tervezted-e az életedet, vagy csak sodródtál az árral?

3. Melyek azok a dolgok, amelyek örömet szereznek nekem?
Vajon te milyen gyakran gondolkodsz el ezen a kérdésen? Indíts rendszeres rovatod a naplódban a fenti címmel. Minél több olyan dolgot gyűjtesz össze, amit szeretsz, amitől jókedvű leszel, annál tudatosabban fogod érzékelni az élet örömeit. Írd le a megvásárolható – álmaid táskája, kéthetes görögországi nyaralás –, és a pénzért meg nem vehető – baráti beszélgetés, elmerülés a fürdőkádban – dolgokat is.

4. Melyek a legjobb tulajdonságaim?
Készíts listát a tíz legjobb tulajdonságodról, amelyek miatt úgy érzed, jó a saját bőrödben lenni. Ha nagyon magad alatt vagy, és úgy véled, nincs ilyen tulajdonságod, kérdezd meg a környezetedet, ők mit szeretnek benned a legjobban. Kérd meg őket, hogy csak egyetlen tulajdonságodat emeljék ki, így könnyedén képet kaphatsz az erősségeidről.

Forrás: evamagazin.hu; Kép forrása: freeImages.com