Jump to content

A delphoi jósda rejtélye

2016. 05. 11. 21:15

Kiderült, hogy valószínűleg oxigénhiány „segítette” a görögországi Delphoiban az Apolló templom ókori papnőit a jóslásban, jövőlátásban.

A mai napig zarándokok ezrei keresik fel Delphoi városában az Apollón-szentélyt, amely a történelem egyik legelhíresebb jósdája. A delphoi jósda jósnői vagyis püthiái évszázadokon keresztül jósoltak itt és mondák el az ide érkezőknek homályos jövőképeiket.

Kezdetben csak fiatal szüzek jósoltak, azonban könnyen csábultak el az olykor betévedő tehetősebb és bizony a jövőn kívül másra is kíváncsi látogatóknak, így sokan elhagyták a jósdát egy szebb jövő reményében.

Az 1990-es évek végén egy amerikai kutatócsoport Jelle De Boer, a connecticuti Wesleyan Egyetem geológusa vezetésével egy ásatás alkalmával metán, etán és etilén nyomára bukkantak.

De Boer akkor arra a megállapításra jutott, hogy valószínűleg az etilén játszhatott fontos szerepet a papnők szertartásai során, ez ugyanis serkenti a központi idegrendszert, és tudatzavart, eufóriát okoz.

Később egy római kutatócsoport a helyszín vizsgálata közben kis mennyiségű szén-dioxid, metán és etán feltörés nyomára bukkant a templom alatt.

A kutatók szerint, ha tényleg gáz okozta a szertartást vezető papnő „jövőbelátó képességét", akkor az nagyobb valószínűséggel lehetett szén-dioxid és metán, vagyis a kettő együtt vezetett oxigénhiányhoz, ájuláshoz vagy halálhoz.

Forrás: ng.hu; Kép forrása: google