Jump to content

Testvérek és személyiségek

2021. 08. 03. 10:46

A születési sorrend és a szülők viselkedése is erőteljesen hat a gyermek személyiségére.

Már igen kicsi korban is sok olyan tényező van, amely formálja a gyermek személyiségét. A legapróbb dolgok is gyakran erőteljesen hatnak rá, és alakítják a viselkedését, a gondolkodásmódját, valamint befolyásolják azt, hogy milyen felnőtt lesz belőle.

A pszichológusok szerint már annak is nagy szerepe van egy ember életében, hogy hányadikként született a családba. Robert Taibbi pszichológus elmondta, hogyan hat ez a gyermekekre, és beszámolt még néhány egyéb családi körülményről is, melyek szintén képesek változtatni a személyiséget.

A születési sorrend hatása

A szakértő szerint több évtizede készülnek már kutatások, melyek azt vizsgálják, hogyan mutatkozik meg felnőttkorban az, ha valaki első vagy épp második gyerek. Elárulta, hogy bár az eredmények természetesen nem minden esetben igazak, kimutattak egy általános tendenciát, miszerint az elsőszülöttek hajlamosabbak domináns, vezető személyiséggé válni. Emellett általában szabálykövetők, keményen dolgoznak a céljaikért, de gyakran szorongóak, túlságosan önkritikusak vagy érzékenyek lehetnek.

A másodikként világra jöttek viszont a legtöbbször sokkal lázadóbb felnőttek lesznek, feszegetik a határokat, megkérdőjelezik a szabályokat. Függetlenebbek, könnyebben meglátják és kihasználják az adódó lehetőségeket, és több konfliktusba keverednek, mint idősebb testvérük. A középső gyermekek pedig a vizsgálatok szerint jobban igénylik a figyelmet, és ezért igyekeznek is mindent megtenni. Érzékenyek, és gyakran érzik magukat felnőttként értéktelennek, lényegtelennek, ez ellen pedig igyekeznek küzdeni.

Ha pedig több gyerek van a családban, az a legkisebbre is igen erőteljesen hat. Gyakran őket kényeztetik el a legjobban, ezért hozzászoknak az állandó figyelemhez, és követelik is ezt. Mivel megszokták, hogy a nagyobbak mindig gondoskodnak róluk, felnőttként problémájuk lehet az önállósággal, ami a párkapcsolatukban is gondot okozhat.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)