Jump to content

Felejtsük el a kiabálást

2021. 04. 11. 08:43

Ez az első kutatás, amely bizonyítja, hogy a kemény nevelési módszerek, például a kiabálás, az agy szerkezetét fizikailag is befolyásolhatják.

kiabálás legalább annyira negatívan hathat a kisgyermekek agyi fejlődésére, mint a súlyos bántalmazás vagy az elhanyagolás – állapítja meg a Montreáli Egyetem friss kutatása. 

 

A Telex azt írja, az egyetem kutatói a 2000-es évek eleje óta vizsgálják gyermekek fejlődését, a szülők nevelési gyakorlatait a gyerekek 2 és 9 éves kora között évente értékelték.

A kutatók először kiválasztották azokat a gyerekeket, akik rendszeresen ki voltak téve a kemény nevelésnek, majd az ő agyi struktúráikat MRI-felvételek segítségével vizsgálták meg tinédzserkorukban.

Ha a szülő rendszeresen dühös, megüti vagy megrázza a gyermekét, illetve kiabál vele, negatívan befolyásolják a gyermekük agyi fejlődését – állapította meg a Sabrina Suffren által vezetett kutatás. Ezzel bizonyítást nyert, hogy a fent felsorolt, kemény nevelési módszerek az agy szerkezetét fizikailag is befolyásolhatják: kisebbek lehetnek tőle az agy bizonyos részei.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)