Jump to content

Így fejlődik a baba

2020. 11. 21. 10:00

„Az én babám már a méhemben is Mozartot hallgatott.” „Hát nem ügyes ez a gyerek? Alig 9 hónapos és már szalad.” „Na, ne már, 5 éves, és még nem tud olvasni? Hogy fogja bírni a különórákat az iskolában?”

Ki ne lett volna már részese hasonló, saját magukat és gyermekeiket dicsőítő, öntömjénező anyukák dialógusainak? Ha megfogadtad is, hogy a gyermeked soha nem lesz holmi versenyzésbe kényszerítve, akkor sem tudod kikerülni ezeket a szituációkat. Pedig csak az van a legmélyén, hogy az ember valóban a legjobbat akarja gyermekének, és így néha hajlamos túlzásokba esni a fejlesztések és a dicsekvések terén is. Rajtunk áll, hogy megfelelően kezeljük ezeket a helyzeteket.

Fejlesztés és fejlődés

A fejlesztés definíciója szerint az, hogy a gyermek fizikailag és érzelmileg növekszik, megtanul kommunikálni, gondolkodni, szocializálódik, ebben a folyamatban pedig valaki segíti. Közismert tény, hogy életük első öt évében a gyermekek agya sokkal gyorsabban fejlődik, mint bármelyik későbbi életszakaszukban. Ebben az időszakban a gyermekeddel való kapcsolatod van a legfontosabb hatással a tanulására és fejlődésére. Az első években a gyermek fő tanulási és fejlődési módja a játék.

A fejlődés a gyermek fizikai növekedésében bekövetkező változások leírására használt kifejezés, valamint az élethez szükséges társadalmi, érzelmi, viselkedési, gondolkodási és kommunikációs készségek megismerésének képessége. Mindezek a területek kapcsolódnak egymáshoz, függenek egymástól és befolyásolják egymást.

Gyermeked korai élményei – kapcsolatai környezetével, amiket lát, hall, érint, az őt körülvevő dolgok illata és íze – stimulálják az agyát, több millió kapcsolatot teremtve. Ez az az időszak, amikor megalapozhatja a tanulás, az egészség és a viselkedés egész életen át tartó alapjait.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)