Jump to content

Ezeket a mondatokat kerüld, ha kisfiús anyuka vagy

2020. 11. 17. 09:36

Az alábbi berögzült mondatok hatással lehetnek a fiúk személyiségfejlődésére.

A szülőktől kapott minták - akár negatívak, akár pozitívak -, láthatatlanul irányítják a gyerekek életét, ezért nem mindegy, milyen útravalót adnak számukra. A jó szándékú vagy ellenkezőleg, indulatosabb, fokozottabb érzelmi hangulatban elejtett gyerekkori mondatok is egy életre bevésődhetnek a lelkükbe, amelyeket kamaszként, fiatal felnőttként cipelnek tovább.

A mai harmincas, negyvenes éveikben járó férfiak közül sokan talán még abban a szellemben nevelkedtek, amiben mélyen beléjük „vertek” bizonyos parancsokat és tilalmakat. A „katonadolog”, vagy a „fiúk nem sírnak" állandó szajkózása magával hozta azt, hogy a férfiak többsége nehezen fejezi ki érzelmeiket, vágyaikat, fájdalmaikat, sérelmeiket, csalódásukat. 

Kártékony mondatok, amelyek egy életre bevésődhetnek

Szülőként érdemes már a kezdetektől odafigyelni a fiúkkal való kommunikációra, hiszen vannak olyan berögzült, régmúltról hozott mondatok, amelyek gyakori hangoztatásával törést okozhatnak a fiúk személyiségfejlődésében.

"Hagyd abba a bőgést, csak a kislányok sírnak!"

A szülőnek fáradtan vagy ingerülten sokszor kicsúszik a száján a fenti mondat csak azért, hogy a gyerek végre abbahagyja az üvöltést. Ez a fajta szülői magatartás azt a szemléletet kényszerítheti a gyerekre, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szabad sírnia, neki mint férfinak erősnek kell látszania, és ha vannak is érzései, azokat nyugodtan fojtsa el. Ez a fajta szellemiség nemcsak az önbecsülését tépázza meg, de felnőtt korában képtelenné válhat egy komoly párkapcsolat kialakítására is.

Hogyan mutatná ki később azt, ha valami baj van, ha most sem adhatja tudtára a környezetének? A csecsemők is sírással jelzik azt, ha éhesek, ha álmosak, vagy ha épp fáj a pocakjuk. A sírás oldja a feszültséget, segít kitisztítani az elmét, egyfajta védekezőmechanizmus, mely nemcsak a lányoknak, de a fiúknak is jár.

"Fiú létedre ügyesebb is lehetnél"

"A lányok csak babáznak, a fiúk viszont vagányak, jól fociznak, ügyesebbek a sportokban" - a nemek közti különbségeket sajnos már kicsi koruk óta sok helyen beléjük verik, és azt szajkózzák, hogy a fiúknak sokkal ügyesebbnek, rátermettebbnek, okosabbnak, erősebbnek kell lenniük a lányoknál, nem véletlen, hogy őket nevezik az erősebbik nemnek. Viszont ha egy fiú ügyetlen a sportokban, lassan fut, vagy nem tud összerakni egy legóautót, rögtön megbélyegzik, és az ilyen kártékony mondatokkal próbálják tudat alatt arra ösztönözni, hogy szedje össze magát, miközben az önbecsülését is a porba tiporják.

A gyermeket támogatni kell abban, ami érdekli őt, és amiben a szülők úgy érzik, hogy erős, még ha ez azt is jelenti, hogy a foci helyett például zongoraórára járatják. 

"Majd a tesód kiporszívózza a szobát”

A házimunka terén a szülő hajlamos bizonyos tekintetben többet várni el a lánygyermektől, mint a fiútól, mondván, a lánynak, ha egyszer felnő, és férjhez megy, vezetnie kell a háztartást, a fiúnak meg majd úgyis lesz egy felesége, aki ugyanezt teszi majd. A házimunka tipikusan olyan terep, ahol a fiúgyermektől sokszor legfeljebb annyi az elvárás, hogy a saját szobáját egyedül kitakarítsa, míg a lányok az édesanyjuk mellett megtanulhatnak főzni, sütni, mosni és vasalni.

Pedig az óvodáskorú kisfiúk is szívesen segítenek az anyukájuknak, keverik a tésztát a süteményhez, kipakolják a mosógépből a frissen mosott ruhákat, nagyobb korban még a porszívóval is megbirkóznak, ha kell. Szülőként hagyd, hogy kipróbálja magát a nőiesnek kikiáltott tevékenységekben is, így sosem lesz kiszolgáltatott helyzetben, és a jég hátán is megél majd.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)