Jump to content

Kísérteties eltűnés

2018. 12. 23. 14:53

Mindössze tizennégy éves márkáról van szó, de már eléggé befutottak a kézzel készített cipőikkel.

Karácsony tájékán egyre többen gondolnak azokra a szeretteikre, akik nem lehetnek velük az ünnepek során, az amerikai Sodder család leszármazottainak azonban különösen jelentőségteljes dátum a december 24-e. Több mint 70 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon kapott lángra az Olaszországból az USA-ba települt George Sodder és családjának otthona, ami nemcsak földi javaikat égette hamuvá, de a család egy része is a tűzvész áldozatává vált – legalábbis a hivatalos források szerint.

A család sosem békélt meg a rendőrségi jegyzőkönyvvel, és az összeesküvés elméletektől kezdve a maffia bevonásáig számos teóriának jártak a végére, sikertelenül. Amerika-szerte máig foglalkoztatja az emberek fantáziáját, vajon mi lett a sorsa a kigyulladt házból eltűnt öt gyereknek – akiknek csontjait sosem találták meg a nyomozás során.

George Sodder Olaszországból települt Nyugat-Virginia államba, ahol népes családjával, feleségével és tíz gyermekével békésen éldegélt Fayetteville-ben. 1945-ben, szenteste azonban tűz ütött ki, és a tíz gyermekből öt a lángok martalékává vált. De biztosan elég forrók voltak a lángok ahhoz, hogy a házban ragadt gyermekek, Maurice (14), Martha (12), Louis (9), Jennie (8) és Betty (5) csontjai is hamuvá égjenek? Vagy más áll az eltűnésük hátterében?

December 24-ét az egész család együtt töltötte: egyedül a seregben szolgáló Joe nem volt otthon. Miután mindenki lefeküdt, az édesanya, Jennie - a tűz kitörése előtt - telefonhívásra ébredt, de téves kapcsolásra hivatkozva a baljós hívó Jennie szerint gúnyos kacaj kíséretében letette a kagylót. A feleség, mielőtt visszafeküdt, észrevette, hogy a ház ajtaja nyitva állt, a függönyöket elhúzták, a lenti lámpák még mindig fel voltak kapcsolva. Miután mindent elrendezett, visszafeküdt aludni, majd hajnali egykor arra riadt fel, hogy egy szokatlan erős koppanást hall a háztetőn: a házban ekkor törtek fel a lángok, a telefon viszont nem működött, hiába próbált segítséget kérni. A nagyobb gyerekek szerencsésen kimenekültek az egyre terjedő tűzből, de ők, és a családfő is hiába próbált visszamenni a kisebbekért, nem csak életveszélyes, de lehetetlen is lett volna. A tűz gyors pusztítást végzett: mire a tűzoltók kiértek, csak por és hamu maradt a néhai családi fészekből, mindössze 45 perc alatt vált az enyészeté.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)