Jump to content

Szülő-gyerek kapcsolat: a Rák-Oroszlán páros

2018. 07. 14. 14:11

Alapszabály, hogy az egymást követő jegyek ellentétese energiákkal bírnak, így kiegyezniük sem könnyű, ám ez itt másképp van. Ugyanis a Rák és az Oroszlán is a zodiákus kiemelt jegye, a Hold és a Nap képviselői és ez a viszonyukon is meglátszik. Szerencsés kapcsolódás, ami még inkább azzá válik, ha a szülő tesz egy lépést. Csak nem mindegy, hogy merre! 

Ha a csemete az OROSZLÁN és a szülő a RÁK (aszcendensű)
Tegye fel a kezét, aki még nem sejti, hogy ki a főnök ebben a duóban!  Az Oroszlán gyerek azért jött, hogy elkápráztasson minket és ez sikerülni is fog neki. Ő a középpont, mert ellenállhatatlan egyéniségével mindig eléri, amire vágyik. Mindig. A legkisebb dologtól a legnagyobbig, egészen felnőtt koráig, legalábbis a szüleire nézve. A Rák szülő pedig olvadós cukorka módjára nézi őt és sírdogál (az örömtől/ a fáradságtól), hogy mekkora szerencse is érte őt. Ezt a kapcsolatot nehéz klasszikus szülő gyerek-kapcsolatnak felfogni, mert hiányzik belőle a szülő tekintély, a szabályozási igény de még az elvárások is. Ez inkább egy támogató és nagyon sok szeretettel átitatott kapcsolat, amiben mindkét fél megélni azt, aki ő ott legbelül. De mielőtt a romantika teljesen elhomályosítaná a szemünket, arra is kitérünk, hogy mik a nehézségek. Egy van, de az súlyos: a túlzás. A Rák szülő túlfélti, túlkényezteti, túldicsőíti az Oroszlánt, ösztönösen, jó szándékból, de ezzel neki sokat ártva. Ügyelni kell a következetességre, a határai feszesen tartására -mármint a szülőnek- és a józan előrelátásra. Könnyű mindent bedobni a gyermekjólét érdekében és az Oroszán-igények egyre csak nőnek -ő ugyanis nem szeret mértéket tartani- a szülő ereje meg vészesen fogy. Már óvódáskor táján ki lehet fogyni az erőből, a szeretetből persze nem, de a fejre növés előbb jön, mint gondolnánk. Lessük el az Oroszlán csemetétől az egészséges magabiztosságot, a bájos kérni tudást és az optimista szemléletet (mindhárom jól jön a Ráknak), utána pedig szülőként legyünk határozottan mi is ilyenek, képviseljük az érdekeinket, még ha konfrontációhoz is vezet. Legyünk erősebbek, következetesebbek és kevésbé sértődékenyek.

Ha a gyermek a RÁK és a szülő az OROSZLÁN (aszcendensű)
A Rák gyermek ebben a kapcsolatban egy darabig nagyon jól érzi magát, mert mindent megkap, főleg szeretetből nincs hiány, amit nagy tételben vesz is magához. De elég hamar azt is látja, hogy nincs hatással a folyamatokra, nehéz őszinte reakciót kicsiholnia, hiszen a szülő önmagának is fontos, nemcsak neki. Könnyen és hamar elindul egy játszma, ami mindkettőjüknek nagyon testhez álló: „szeretlek, ha…” és az Oroszlán szülő minden meggyőződése ellenére azt fogja tapasztalni, hogy ő ebben garantáltan alulmarad! Tehát bele se menjen! Meg további játszmákba se. Lehet, hogy gyakran úgy érzi, hogy ez a hiperszenzitív gyerek neki sok, sok vele a macera és a túl erős egyénisége is sok. De van egy egyszerű megoldás: ha elég figyelmet kap a Rák gyermek, akarom mondani még többet, mint eddig, akkor ez az igény beáll, kiszámíthatóvá és teljesíthetővé válik és nem növekszik tovább. Ráadásul mindenki jobban is érezheti magát, játszmák nélkül. Eleinte nagyon nehéz lesz, de megéri a befektetést, hiszen több évtizedre kitart majd. Nem érdemes azt méricskélni, hogy ki a főnök, vagy hogy kinek mi jár, meg még azt sem, hogy mi az igazságos. Az Oroszlán szülőnek meg kell tanulni önmagán túl látni és kitapintani a csemete vágyait. Teljesíteni nem feltétlenül kell őket mind, de látni kötelező és ez már a jó együttműködéshez vezet. Tehát itt is igaz, mint a fenti variációnál, hogy a szülőnek egy lépést hátra kell lépni, csak itt önmagamtól a másik felé kell közelíteni, míg fent épp fordítva.

(Forrás: gyerekhoroszkop.cafeblog.hu / fotó: pixabay.com)