Jump to content

Fejtsd meg gyermeked rajzát! II.

2018. 02. 19. 16:10

A gyerekek nagyon szeretnek rajzolni, firkálni, alkotni. Ezek a gyermeki alkotások komoly jelentéstartalmakat hordoznak magukkal. Egy kis odafigyeléssel, Te is könnyen megfejtheted, mi jár gyermeked fejében.

Ház a gyermekrajzok alapvető kelléke, majdnem minden rajzon megtalálható, ábrázolásmódja felfedheti mi rejtőzik a gyermek lelkében. Ha a ház körül kerítés van,ami kisebb mint a ház, nehezen megközelíthető, elzárkózott a gyermek. A sötét cserepek is védekező reakcióra utalnak. Ha a ház színes, nagy ablakok vannak rajta , akkor a gyerek kíváncsi, vidám természet, aki könnyen teremt másokkal kapcsolatot éscsaládjával is könnyen szót ért.

A nap az optimizmus és elégedettség jele, a kerítés pedig a lehetőségek korlátozása, az út attól függően,hogy mennyire egyenes a gyermek döntésképességét vagy éppen annak hiányát szimbolizálja. Az olyan állatok, mint a madarak, a pillangók a szabadság jelképei, kreatív már-már szárnyaló fantáziára utalnak. A gonosz alakok, cápák, farkasok ábrázolása frusztrációt, elnyomott feszültséget, agressziót jelképezhet.

A kutya, macska, mókus, egér barátságosság jelképei, a mackó attól függően,hogy van-e karma vagy éles foga mást jelent, amennyiben utóbbival ábrázolják, az szintén félelmet és agressziót jelezhet. A borongós, felhős, vagy szürkülő ég valamiféle elnyomott problémára utalhat, az eső a bizonytalanság, depresszió és lehangoltság szimbóluma. A tavak, folyók, patakok a szeretetet szimbolizálják, jobb vagy baloldali elhelyezésük a szülők iránti szeretet erősségét jelképezik.

A hegy jelenthet valamiféle akadályt, amit le kell győzni, minél nagyobb a hegycsúcs és minél sziklásabb annál nagyobb a porbléma. Gyakran szerepel a rajzokon a lépcső és létra motívuma, ami a szellemi fejlődést, felfele jutás lehetőségét jelképezi.

Család ábrázolása

Család ábrázolásnál, ha mindenki rajta van a képen, egy helyen, nagyjából egy méretben az elégedettségre utalhat és családon belüli szeretetre, harmóniára. Azonban, ha a család tagjai rendezetlenül helyezkednek el, valaki a háttérbe kerül, vagy fenyegető arckifejezéssel, gesztusokkal van ábrázolva, az komoly családon belüli problémát jelezhet. Azzal a személlyel kapcsolatban vannak rejtett félelemek, sérelmek, akit a normáltól eltérően ábrázol a gyermek. Fontos szempont, hogy a gyermek a rendelkezésére álló lapot mennyire rajzolja tele. A nagyobb felületű üresen maradt rész jelzi, hogy a gyermek számára sok minden van,a mitől fél és szorong. A telezsúfolt lap ezzel szemben az erős dominanciaigényre utal. Az alakok és tárgyak mérete az önbizalom mértéke, az apró alakok önbizalomhiányról árulkodnak. A rajz részletessége, kidolgozottsága a gyermek eddigi tudását, ismeretei sokaságát és mélységét mutatják. Valamint az aprólékosság, pontosság, és precizitás iránti igényét. Ember ábrázolásnál a gyerekek saját magukat, illetve családjukat jelenítik meg. Érdemes figyelni arra, ha valaki rendszeresen nem a saját nemét rajzolja. Valamint a rajzon szereplők hasonlósága jelzi az azonosulást a családtagokkal. Az érzelmileg legfontosabb személyt rajzolják elsőnek, akire felnéznek, aki a vezéregyéniség az életükben, akihez a legjobban kötődnek.

Természetesen a tanulmányok és szakkönyvek alapján a szülők is nekiállhatnak a rajzelemzésnek, de jobb az ilyen elemzést szakemberre bízni.
Ugyanis minden rajz egy üzenet, az üzenetek dekódolása pedig hat a gyermekre, a környezetére és a család minden tagjára. Általa megtudhatjuk a gyermek milyennek látja a világot, hogyan éli meg a mindennapokat, hogyan viszonyul a körülöttelévőkhöz. Mielőtt tüzetesen átvizsgáljuk a gyermekek rajzait, először csak az első benyomásra figyeljünk, ha első ránézésre észlelünk valami furcsát, beszélgessünk róla a gyerekkel.

Szakértők rajzelemzése segít kimutatni az esetleges viselkedészavarokat, pszichés problémákat (agresszió, túlzott kötődés, gátlásosság, stressz, depresszió, szorongás) melyek megfelelő törődéssel, hozzáállással és ha szükséges gyermekpszichológus segítségével mind orvosolhatóak.

(Forrás: 12csillagjegy.hu, csaladinet.hu l kép: pixabay.com)