Jump to content

Fejtsd meg gyermeked rajzát! I.

2018. 02. 19. 16:03

A gyerekek nagyon szeretnek rajzolni, firkálni, alkotni. Ezek a gyermeki alkotások komoly jelentéstartalmakat hordoznak magukkal. Egy kis odafigyeléssel, Te is könnyen megfejtheted, mi jár gyermeked fejében.

Minden egyes gyermekrajz egy üzenetet hordoz magában. Mivel a kicsik szavakkal még nem tudják, vagy nem merik elmondani, hogy mi az, ami nyomasztja a lelküket, mitől félnek, vagy mit élnek meg traumaként, esetleg mi okoz számukra stresszt vagy szorongást, addig ezeket a problémákat, érzelmeket képi nyelven, rajzaikon keresztül tudatják a környezetükkel.

Miért rajzol a gyermek?

A gyerekek általában azt rajzolják le, amit tudnak világról, számukra a rajzon szereplő formák, színek, alakok egytől-egyig fontos jelentéssel bírnak. A rajzolás kiváló eszköze a feszültségoldásnak, elfojtott érzelmeik, gondolataik, frusztrácóik levezetésének. A gyermekeket ért esetleges negatív hatások, sérelmek, rajzaikon át felszínre kerülnek. Ezek a rajzok tükröt tartanak a szülők elé, csak ismerniük kell a jelentésüket. A gyermekrajz elemzés egy létező pszichológiai tudományterület, amely révén nem csak a gyermekről, hanem a szülőkről is sok információ kerülhet felszínre, ami segítséget nyújthat a gyermekneveléshez.

Kiskorban a gyereket nem kell rajzolni tanítani, lehetőséget kell rá teremteni,hogy saját nézetei, gondolatai alapján önállóan bontakoztassa ki ezen képességét. Az,hogy a kicsi a lapon hol helyezi el a figurákat, mennyire rajzolja tele a papírt, vagy mely részét dolgozza ki jobban a rajznak, mind önálló jelentéstartalommal rendelkeznek.

Rajzok és jelentésük

Ha a lap felső részére összpontosít, akkor a szellemi értékek érdeklik, fogékony lesz az új információkra, jellemzően kíváncsi természetű. Az aló részre helyezett rajzok a biztonságra való igényt jelképezik, a gyereket a mindennapok eseményei érteklik. Ha bal oldalra rajzol erősen kötődik édesanyjához, ha a figurák keskenyek és kisebbek, a gyermek valami miatt szorong, ha nagyobb ábrákat rajzol biztonságban érzi magát, énképe is a helyén van. Ha túlzottan kis méretben ábrázolja gondolatait, előfordulhatnak nála önértékelési zavarok és elnyomott szorongás. Ha jobb oldalra csoportosítja a rajzon a figurákat,akkor az apai kötődés az erősebb. Azok a gyerekek, akik egyenes, határozott vonalakat rajzolnak, sokszor akaratosak, öntörvényűek, nehezen befolyásolhatóak. A laza, gömbölyded vonalakkal rajzoló gyerekeknek személyiségük rugalmasabb, könnyebben alkalmazkodnak, formálhatóak éskönnyebben nevelhetőek a szülők részéről. A formákon és figurákon kívül, a színeknek is komoly jelentéstartalmmal bírnak.

Színek jelentése

A kedvenc, domináns színek sok alaptulajdonságra utalhatnak. Ha gyakori a piros, vörös árnyalat az gyors és könnyű tanulási képességet mutat, aktív, örökmozgó személyiség, aki nem szeret és nem is tud sokáig egy dologgal foglalkozni, alkalmazkodóképességük kiváló, magabiztosak és érzelemgazdagok. Pasztell színek használata, a kék, szürke, világoszöld, könnyen befolyálható jellemre utal,ezen kívül fáradtságra, érzékenységre, pesszimizmusra való hajlamot mutat.

Az élénk színek ezzel szemben önállóságot, nyugalmat,türelnes,higgadt megfontolt gondolkodást szimbolizálnak. A barna szín a megbízhatóság és az elnyomott energiák színe. Az élénk sárga, narancssárga, hiperaktív viselkedést, feltűnéskeltés szeretetét, önfejűséget és makacsságot jelképezhet, aki gyakran rajzol élénk színű rajzot, általában heves vérmérsékletű, harsány, gyorsan tanuló, öntudatos jellem.A narancs szín boldogságot jelent, az a gyerek,aki sokszor használja ezt a színt, vagy ezen szín árnyalatait boldog és elégedett. A fekete a fájdalom, komorság, szomorúság, elfojtás színe. Ha sokszor firkál sötétkék, fekete rajzokat, valamiféle elnyomott lelki problémára következtethetünk.

(Forrás: 12csillagjegy.hu, csaladinet.hu l kép: pixabay.com)