Jump to content

Még nem beszél a gyerek? Ez lehet az oka

2017. 05. 05. 18:25



A mobilook, tabletek, elektronikus játékok késleltethetik a kisgyermekek beszédfejlődését - állapították meg kanadai tudósok, akiknek kutatását egy San Franciscó-i tudományos konferencián ismertették.

Minél több időt töltenek a gyerekek hat hónapos koruktól kétéves korukig kézbe fogható kis képernyős eszközökkel játszva, annál nagyobb a kockázata a beszédfejlődésük késlekedésének - áll a Torontói Egyetem és a Torontói Gyermekkórház kutatói által közösen készített dolgozatban.  

A kutatásban 900 gyerek szüleit kérdezték ki arról, hogy a kicsi hány percet játszik elektronikus kügyükkel, majd felmérték, hogy milyen szinten van a gyerekek beszédfejlődése.

Az eredmény szerint átlagban naponta legalább 28 percet játszott kézi elektronikus kütyükkel a gyerekek ötöde. A vizsgálat szerint minden harminc perc, amit naponta a kisképernyő előtt töltenek, 49 százalékkal növeli a beszédfejlődés késésének kockázatát.

A gyerekeknek két-hároméves korukra képesnek kell lenniük egyszerű mondatokkal kommunikálni. A kutatás során kiderült, hogy akik a legtöbb időt töltötték a kütyükkel, azoknak nem alakult megfelelően a beszédkészsége – mondta el Catherine Briken, a tanulmány egyik írója a Pediatric Academic Societies éves konferenciáján, San Franciscóban.

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a problémával szembesülő szülők és a gyermekorvosok megfelelő segítséget kapjanak.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; mti.hu; kép: pixabay.com)