Jump to content

Szüléssel kapcsolatos babonák a néphagyományban 1. rész

2017. 03. 08. 13:07

Mint oly sok dologgal, így a szüléssel kapcsolatban is elterjedtek népi babonák. Mit kell tennünk, ha fiú gyermeket szeretnénk? Milyen munkát nem szabad végezni, nehogy a köldökzsinór a gyermek nyakára tekeredjen? Mire jó a békateszt?

A gyermek nemével kapcsolatos babonák

Ha a nászi ágyon fiúgyermeket hengergetünk végig, fiú utód várható. A fiú utód érdekében szorongatni (esetleg szájba venni) érdemes a párna csücskét a menyecskének. A jó hatás elérése érdekében a férfi tartsa a fején a kucsmáját. Azt tartják, tilos tátott szájjal szerelmeskedni, vagy kacagni, hiszen attól lány utód fogan a párnál. A nő azzal is segíti a fiú utód születését, ha a forduló után a feneke alatt összekapja a kezét. Sok helyen a kötéllel, szárítókötéllel, varrással kapcsolatos munkák tiltottak, mert a köldökzsinór a baba nyakára tekeredik és meghal.

Óvakodj a tűztől!

A nőnek ilyenkor tilos a hasával a meleghez támaszkodni, mert a lepény "odasül” a hasához, nem fog világra jönni a baba. Sok helyen elterjedt a füst, vagy parázs hatására a hatodik hónap táján világra jövő „üszöggyerek” babonája. Az üszöggyerek egy apró, kukoricacsutka méretű szörny, aki szaporán futkos, és arra törekszik, hogy születése után az anyába visszabújva megölje őt. Valószínűleg a koraszülések, vetélés egyik formáját értették alatta.

Békateszt

„Azt jelzi a békatesztem” mondják az asszonyok, és tudják, babát várnak. A terhességet számtalan módon igyekeztek megjövendölni. Székelyföldön egy szűz Mária képbe kellett tűt szúrni. Ezt kilenc napig benne hagyni, majd megnézni. Ha a tű még tiszta, akkor a nő nincs másállapotban, de ha rozsdás, akkor bizony viselős. Ha a tű a hegye felől rozsdás, akkor fia, ha a lika felől, akkor lánya fog születni. A gyermeket megóvandó holdtöltekor az udvarba megy, háromszor kiköp a hold irányába és ezt mondja: „Szent Mária úrasszony, légy velem a bajban, óvjad meg magzatom, nőjön, mint a hold!

Tiltások és ajánlások

A viselős nőnek mindenre vigyáznia kell. Nem elég, ha az étkezéssel és a szokásos dolgokkal óvatos. Ne igyon csorba pohárból, mert csálé szájú lesz a gyereke. Ha sokat mos hajat, „folyós fülű2 lesz a baba. Ha az asszony eltagadja viselős voltát, a gyerek lopós, rossz jellemű, esetleg néma lesz, vagy későn kezd majd beszélni. Ha a kismama túl soká álldogál az ajtóban, nyúlszájú lesz a gyerek, és virágot se szagoljon, mert büdös lesz a gyerek szája. Nem ülhet terítetlen asztalhoz, mert kopasz lesz a gyereke. A jó jelek: Ha a ló odaszalad a várandós asszonyhoz, mert akkor erős magzatot szül majd. Jó, ha kukoricát lop, mert akkor erős lesz a gyereke. És – ha ránk hallgatnak – ne legyen babonás!

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: pixabay.com)