Jump to content

Érvek az állattartás mellett

2016. 10. 24. 10:27

Egy állat érdek nélkül, önzetlenül szeret, és nem érdekli, hogy nézel ki, sikeres és népszerű vagy-e. Neki csak az számít, hogy élsz és létezel. Az állattartás nem csak a lelkünknek tesz jót, de meglepő módon vannak egészségügyi előnyei is, sőt, a tanulásban is segítenek!

Az állatok rendkívül hamar megérzik, ha épp vigasztalásra szorulunk, rossz kedvünk van, vagy egyszerűen csak törődésre vágyunk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kis házi kedvenceinktől sokkal több szeretet kapunk, mint amennyit valaha képesek leszünk adni.

Soha nem vagy egyedül

Ha háziállatod van, soha nem leszel egyedül. Mindig vár valaki haza, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy mindig, minden alkalommal örömmel és várakozással telve. Kis barátod csak arra vár, hogy hazaérj és együtt legyetek, mert számára te vagy a világ közepe.

Felvidít, megvigasztal

Lehet épp egy olyan napon vagy túl, amin magad is csodálkozol, hogy egyáltalán túléltél, de már a gondolat is sok erőt adhat, hogy otthon vár egy kis szőrgombóc, akihez odabújhatsz és megsimogathatsz. Akár kutyát, akár cicát választasz, egy szórakozott farokcsóválás vagy egy kedves dorombolás, egy vicces mozdulat és a bújásuk egy perc alatt minden gondot és bajt elfeledtet veled.

Szeretetgombóc

Rengeteget segíthet az önértékelésed és az önszereteted javításában egy kisállat. Teljesen mindegy, hogy éppen mit gondolsz magadról, mennyire vagy elégedett magaddal, az aznapi teljesítményeddel vagy az életeddel, ő ugyanazzal a lelkesedéssel és szeretettel fogad minden egyes nap, ami hihetetlen energiával tölt fel, és erőt ad még a legnehezebb napokon is.

Miért jó, ha a gyerek kutya mellett nő fel?

Egy finn kutatás kiderítette, hogy a kutyatartás emberekre gyakorolt pozitív hatásait már csecsemőkorban ki lehet mutatni. A vizsgált családok közül azokban, ahol volt kutya a babák 33%-kal kevesebb betegséget kaptak el, mint a kutya nélküli családok babái.

Az olvasni tanuló gyerekek általában bizonytalanok, félnek mások előtt hangosan olvasni. Ilyenkor nagy segítség lehet a nekik, ha a szülők hagyják, hogy állatok mellett gyakorolják a felolvasást, és tapasztalatot, önbizalmat gyűjtsenek.

Egy egészségügyi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a kutya mellett felnövő gyerekeknél fele akkora arányban alakul ki allergia és asztma, mint a kutya nélküli gyerekeknél.

Pozitív összefüggés van a kutyatartás és a kevesebb szív- és érrendszeri betegség között is. Ezt főleg azzal magyarázzák, hogy a kutyatartók többnyire kevesebbet stresszelnek, mint mások, és így kevésbé küzdenek vérnyomás problémákkal.

Ezt talán nem is kell magyarázni: akinek van kutyája az több időt tölt a szabadban, és többet is mozog. Ez különösen fontos a gyerekeknél, akik így hozzászoknak az aktívabb, sportosabb életmódhoz.

A Montréali Egyetem kutatói kimutatták, hogy az autista gyerekek stressz szintje jóval alacsonyabb lesz, ha együtt élnek egy kutyával. Ez pedig segíti a viselkedési, beilleszkedési problémáik megoldását.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)