Jump to content

Nyolc könyv, amely legyőzte a halálfélelmet - 2. rész

2017. 02. 02. 04:35


Az emberek többsége fél az ismeretlentől, így a haláltól is. Fájni fog? Mi történik, miután kiléptünk a testünkből? Van-e menny és létezik-e a pokol? Elődeink is féltek a haláltól, azonban szinte minden vallásban létezik egy könyv, amelynek olvasása megnyugvással töltötte el a hívőket és bátran szembenéztek a halállal.

Bardo Tödol

A „Bardo útmutatás, amelynek puszta hallatán elérhető a megszabadulás”. Ismertebb nevén a Tibeti halottas könyv Tibet egyik legismertebb dokumentuma. Az írás a köztes lét (bardo) állapotaiból való szabadulást segítő, misztikus szöveggyűjtemény.

A szertartás szerint a haldoklás kezdetétől a halál beálltán keresztül az azt követő időszak (köztes lét, bardo) során negyvenkilenc napon át olvassák a haldoklónak, hogy ezzel utat mutassanak neki az újjászületések körforgásából (szanszára) való megszabadulásra.

Arda Viraf könyve

A szent szöveget Zoroasztrianizmusnak, „iráni Isteni színjátékának” nevezik. A mű elmeséli Arda Viraf alvilágba való leszállását. A történet szerint Arda Viraf egy különleges bort és beléndeket fogyasztott azért, hogy beléphessen a Túlvilág kapuján.

Az Arda Viraf testéből kiszálló lélek elutazott a Másvilágra, ahonnan 7 nap múlva tért vissza. A feltámadás után Arda Viraf leírta a látomásait. Arda Viraf először a Chinvat hídhoz érkezett, hogy megkapja az ítéletet.

Ha jó volt, akkor megnyílik a Paradicsom kapuja, amin egy gyönyörű nő kíséri át az elhunytat. Abban az esetben, ha valaki gonosz volt, akkor a híd egyre keskenyebb lesz, mígnem az illető le nem zuhan a Pokolba.

Orphikus Aranytáblák

Egy bronz urna poraiban találták Thesszáliában. Az ókori görög írások szerint a görögök gyakran adtak ilyen „útlevelet a halálba”. A tábla időszámításunk előtt 300-350 körül készült, és konkrét utasításokat ad arról, hogy az elhunyt miképpen csillapíthatja a szomját.

Ars Moriendi – A meghalás művészete

A keresztények halottas könyve a XV. században keletkezett középkori vallásos irodalom egyik legjelentősebb alkotása. Egykoron ez a mű adott utasítást a haldoklónak, akit az ebben a könyvben található imák készítettek fel a halálra, valamint arra, hogy a vég bekövetkezte után hogyan álljon ellen az Ördög csábításának, miképpen védje meg a lelkét és a békéjét.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; life.hu; noiportal.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net; google)