Jump to content

Számít a gyerekek sorrendje?

2021. 08. 13. 10:47

Kutatások bizonyították, hogy egészen más tulajdonságokat hordoz az első, a második és a harmadik gyerek.

Az, hogy valakinek hány testvére van, sok mindent meghatároz az életben: a testvérek cinkostársai, barátai, néha ellenségei egymásnak. A testvér az, akivel jókat lehet játszani, beszélgetni, néha civakodni, veszekedni, de akire felnőttkorában is számíthat az ember. 

Ugyanakkor a tesók nem csak ezekre vannak kihatással. Tanulmányok bizonyították, hogy a születési sorrend a személyiségjegyeket is befolyásolhatja. Dr. Kevin Leman pszichológus a The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are - magyarul a Születési sor(s)rend - című könyv írója szerint a születési sorban elfoglalt helyünk meghatározza a személyiségünk és kapcsolataink kialakulását. Meri Wallace családterapeuta, a Birth Order Blues írója is ezen a véleményen van, majd hozzáteszi, mindegyik pozíciónak egyedi kihívásai vannak.

Első, második vagy harmadik?

Az első gyermek - mivel még egyedül van - feltétlen figyelmet és törődést kap a szülőktől, cserébe azonban sokkal nagyobbak a szülők elvárásai irányába, emiatt sokkal perfekcionistább, maximalistább ember válhat belőle. Az elsőszülöttek hajlamosabbak vezető személyiséggé válni, keményen dolgoznak a céljaikért, de gyakran szoronganak.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)