Jump to content

A válás, a gyermeket is tönkreteheti II.

2018. 01. 23. 12:00

A válás a család egyik tagjának sem egyszerű, a felnőtteket és a gyerekeket is egyaránt megviseli. Éppen ezért, fontos, hogy a szülők legyenek körültekintőek és kellő figyelemmel forduljanak a gyermek felé, ugyanis komolyabb lelki sérüléseket is okozhatnak, mint gondolnák.

Minél többet beszélgetünk a gyermekkel, annál jobb. Engedjük meg, hogy feltegyék a kérdéseiket, és őszintén válaszoljunk ezekre. A gyerekeknek sokkal több időbe tart hozzászokni az új helyzethez, ahhoz, hogy anya és apa nincsenek minden nap együtt vele. A gyermekek ilyenkor attól félnek, hogy egyszer majd az anyukájuk/apukájuk sem lesz ott velük. Vannak olyan gyerekek, akik dühöt éreznek a vele maradt szülő iránt, őt hibáztatják a másik fél távollétéért. Ilyenkor nem ritka, hogy a gyermek a szülőn vezeti le a felgyülemlett feszültséget, visszabeszél, hisztizik, felesel, nem fogad szót a szülőnek.

A szülő megoldhatja a problémát...

Ezt a helyzetet is a szülőknek kell megoldaniuk, lehetőség szerint mindkét félnek együttesen. Büntetni és fegyelmezni hasztalan, ugyanis a gyermek lelkében ilyenkor óriási vihar dúl. Meg kell tanulnia a szülőnek ezt lecsendesíteni. Egyes esetekben, ha a válás eldurvul, a szülők közt megromlik a kapcsolat, nem árt szakember (gyermekpszichológus) segítségét igénybe venni.

Felnőtt, fiatal felnőtt gyermekek esetén, a probléma megoldása talán annyival könnyebb, hogy ők is átéltek már érzelmi válságokat, megértik, ha a két fél között már nem mennek jól a dolgok, azonban elfogadni és beletörődni, nekik sem egyszerű,főként akkor nem, ha egy harmadik fél is jelen van, vagy esetlegesen a szülők újraházasodnak. A gyermek legyen akárhány éves „gyermek” marad, akiben a megtanult családmodell él, az a példa, amit gyermekkorától lát, a szülei és ő, mint család. Ebbe pedig nem fér bele egy „idegen”. Persze idővel elfogadják, beletörődnek, esetleg meg is szeretik az új pótanyát, pótapát, de ehhez mindenkinek idő kell. A szülők nem várhatják el, hogy a gyermek azonnal alkalmazkodjon az új élethelyzethez. Minden egyes ember más és más, mindenkinek más eszköz és módszer szükséges ahhoz, hogy az őt ért megrázkódtatásokat, lelki problémákat feldolgozza. Időt kell hagyni számukra, valamint bármikor biztosítani a lehetőséget egy őszinte beszélgetésre.

A szülőknek ez az időszak nyilvánvalóan stresszes, fájdalmas, dühítő, ha gyermek van a családban akkor sajnos ezeken túl kell lendülni, és a helyzet ellenére is türelemmel, gondoskodással, empátiával, és szeretettel kell a gyermekek felé fordulni. Nem szabad rajtuk levezetni az ex férj/feleség okozta fájdalmakat.

 

 

(Forrás: 12csillagjegy.hu l Kép: pixabay.com)