Jump to content

A nevetés gyógyító ereje!

2018. 01. 12. 12:55

"Semmi sem gyógyít úgy, mint a mosoly és a nevetés. Ha könnyedebb lélekkel éljük a világot, azt mutatja: szívünk a helyén."(Douglas Pagels)

Az igazi "bohócdoktor"...

Patch Adams, a film mely sokak számára ismerős lehet, amikor is a megszokottól eltérően a steril, csendes kórház falai közé beszökik, a jókedv, a nevetés, a hatalmas bohóccipő és az elengedhetetlen bohócorr. A filmben Patch Adams „bohócdoktorként” próbál a betegek állapotán javítani, ezzel pedig karrierjét is kockára teszi, hiszen nem sokan hisznek ebben a módszerben, pedig ez a valóságban is működik. A film megtörtént eseményeken alapul, ugyanis az 1980-as években Amerikában a kórházakban is kialakítottak speciális nevetőszobákat, gyógyítás céljából. A kórházi nevetéssel-humorralgyógyítás, Hunter Doherty „Patch” Adams amerikai orvos, társadalmi aktivista, bohóc és szerzőnevéhez köthető. Adams szerint, a nevetés a legjobb orvosság, ezért szorgalmazta, hogy bohócnak öltözve látogassák a betegeket, árvákat, és más embereket.

Mire jó a nevetőszoba?

A nevetőszobákat feltöltötték olyan dolgokkal, melyek a betegeknek örömet, jókedvet okoznak, pl vicckönyvekkel, filmes komédiákkal, egyéb humoros videókkal, és heti rendszerességgel humoristákat, bohócokat, hívtak meg fellépni hozzájuk. Bár elsőre különösnek tűnhetett, a kezelés azonban csodákat eredményezett. A napi fél-, egyórás nevetőszobai látogatás sokat javított a betegek állapotán. Csökkent a fájdalomcsillapítók fogyasztása, és általánosan könnyebbé vált a páciens kezelése.

Mi lehet ennek az oka?

A mosoly, a nevetés összehozza az embereket, boldogsággal, örömmel, jókedvvel tölti fel egész lényünket, hiszen nevetés hatására beindul az endorfin (boldogsághormon) termelődés, és egész testünk-lelkünk jó érzés járja át. Kutatásokkal igazolt, hogy a nevetés valóban orvosság, hiszen előidézhet valós fizikai és mentális javulást a betegeknél, legyen szó bármilyen problémáról. A nevetés megnyugtat, ellazít, feltöt pozitív energiákkal, csökkenti a fájdalomérzetet, és a stressz és depresszió ellen is kiváló orvosság. Egy szívből jövő, őszinte nevetés, garantáltan helyrebillenti a szervezet testi-lelki egyensúlyát. És a kedélyállapotot is javítja. Nem mellékesen, a nevetés sokkal egészségesebb, mint számtalan antidepresszáns és egyéb mesterséges gyógyszer.

A nevetés nem csak a lelki, de a testi problémákra is gyógyír, segíti az izmok ellazulását, növeli az immunrendszer védekezőképességét, hiszen erősíti az immunrendszert. Ennek hatására javul a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, ugyanis a szervezet több antitestet termel a fertőzések ellen. Kutatások szerint, a nevetés csökkenti a szívinfarktus, a szív-és érrendszeripanaszok kialakulásának kockázatát, valamint fokozza a szervezetben a vérkeringést, és csökkenti a stresszhormonok szintjét. A jókedv, a nevetés összehozza az embereket, hatására jól érezzük magunkat a bőrünkben, a humor, a móka, kacagás fontos része az emberek életének. Fontos, hogy saját egészségünk érdekében ne zárkózzunk el a jókedv, a nevetés és a humor elől. A kórházi tartózkodást a gyermekek és a felnőttek számára is megkönnyítheti a jókedv, a nevetés, valamint a bohócdoktorok és önkéntesek látogatása.

Ha képesek vagyunk az életet jókedvűen, humorosan szemlélni, akkor gondolkodásmódunkat is javíthatjuk általa, valamint megőrizhetjük optimista és pozitív személyiségünket. A kórházi betegek életében a bohócdoktorok látogatása, a humor és a jókedv komoly kapaszkodó, erősíti a gyógyulásba vetett hitüket, a reményeiket és megszépíti a mindennapjaikat. A nevetés mindemellett a kapcsolatteremtés eszköze is. A nevetés összehozza az embereket, ez a betegeknél a kórházi tartózkodás alatt is kapaszkodó lehet, hiszen egyedül elviselni ezt a kellemetlen és kényelmetlen helyzetet nem egyszerű. A nevetés segít feloldani a nyomasztó érzéseket, hiszen mikor nevetünk, nem érezzük sem a fájdalmat, sem a vele járó szomorúságot.

 

 

 

(Forrás: 12csillagjegy.hu l Kép:pixabay.com)