Jump to content

Gyógyulj illóolajjal!

2017. 11. 24. 12:19


Télvíz idején gyakori a megfázás, a meghülés, a vírusos fertőzés. Az illóolajok segítségével számos betegség természetes módon gyógyítható, azonban az aromaterápiának pontos szabályai vannak, amelyeket nem árt ismerni.

Az aromaterápia a gyógynövényekből kivont illóolajak segítségével fejti ki jótékony hatását. A felhasználásnak azonban komolyan szabályai vannak, ezeket feltétlenül tartsuk be, ha ezt a fajta kezelést választjuk!

1. Mivel az illóolajok vízben nem oldódnak, fürdők és borogatások esetében szükséges hordozóanyagot használni, vagyis az olajat mézbe, tejbe, tejszínbe, sóba keverve adni a vízhez.

2. Sok olaj irritálja a bőrt, ezért soha nem szabad önmagukban felvinni őket, csupán bázisolajokkal elkeverve. Bázisolaj lehet például a szezám-, a mandula- vagy a búzacsíraolaj.

3. Az illóolajok erősen befolyásolhatják a homeopátiás kezelést, így alkalmazásuk között legalább fél órának kell eltelnie.

4. Várandósok az terhesség első 3 hónapjában semmiféle olajat ne használjanak, és utána is csak előzetes tájékozódás után válasszanak!

5. Kizárólag a 100 százalékos tisztaságú, természetes anyagok hordozzák a valódi gyógyhatást, így még párologtatáshoz is ezeket érdemes választani.

A 3 leghatásosabb immunerősítő illóolaj

Teafa

Ez a legerősebb fertőtlenítő hatású illóolaj, amely bevethető vírusok, baktériumok, gombák ellen egyaránt, ezért bármilyen fertőzés kivédésére és továbbterjedésének megakadályozására alkalmas. Mivel nem jellegzetes az illata, kitűnően kiegészíthető más, kellemes aromájú olajakkal.

Citrom

A szobában párologtatva elpusztítja a fertőzést okozó vírusok, baktériumokat, fokozza a vérkeringést, sőt a visszerek elleni harcban is segít. Fontos azonban, hogy fényérzékenyítő hatással is bír, aminek eredményeképpen a citrom illóolajjal kezelt felület könnyebben leég, ezért ha külsőleg alkalmazod, ne menj a napra még télen sem.

Eukaliptusz

Kellemes mentolos illatú olaj, amely ideális segítő a megfázásos időszakban, hiszen remekül fertőtlenít, hűsít és könnyíti a légzést. 6 éves kor alatt az enyhébb eucalyptus radiata illóolajat érdemes alkalmazni, mivel az eucalyptus globulus töményen akár hörgőgörcsöt, légzésbénulást okozhat a kicsiknél.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; www.oxygenmedical.hu; pixabay.com)