Jump to content

Légy ma kedves!

2017. 11. 13. 16:03

A kedvesség világnapja megünnepelését a japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezte 1997-ben, majd a mozgalom világméretűvé nőtte ki magát World Kindness Movement néven. A kedvesség világnapját 1998 óta világszerte ünneplik.

A november 13-án ünnepelt világnap célja, hogy előhívják az emberekből a kedves viselkedést, amelytől mindenkinek élvezhetőbb lesz az élete.

A kedvesség a hosszú és egészséges élet titka, ezt már több mozgalom is hirdeti szerte a világban. A kedvesség csak elhatározás kérdése, és legalább annyira jó annak, aki adja, mint annak, aki kapja.

William Wan szerint a kedvesség világnapja különleges alkalom, amely arra figyelmeztet minket, hogy lépjünk túl a köztünk lévő különbségeken, és nagyobb együttérzéssel és kedvességgel viszonyuljunk egymáshoz. A magyaroknak egy egészen egyszerű tanácsot adott. Azt üzente, hogy nincs szükség grandiózus gesztusokra, mert a legelemibb dolgok is ugyanúgy hatásosak. A kedvesség az ő meghatározása szerint arról szól, hogy egy időre a másik embert helyezzük a középpontba: gondolunk rá, segítünk neki, és reméljük, hogy ettől jobb napja lesz.

A szociológus és boldogságszakértő Christine L. Carter szerint a kedvesség tulajdonképpen a hosszú és egészséges élet titka. A kedvességet az önkénteskedésben kiélő emberek például kevesebb fájdalmat éreznek, és az önkénteskedésnek az élethosszabbító hatása erősebb, mintha heti négyszer edzenénk vagy templomba járnánk, vagyis legalább olyan jótékony fordulatot hoz az életünkbe, mint az, ha leszokunk a dohányzásról.

A kedvességet és a jócselekedetet a szervezetünk endorfintermeléssel is meghálálja. Ez a neurotranszmitterként működő fehérje egyrészt kellemes érzést idéz elő, másrészt csillapítja a fájdalmat. Vagyis, ha fáj valamink, tegyünk valami jót – tanácsolják a kedvesség aktivistái.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu; origo.hu; pixabay.com)