Jump to content

A hosszú élet 8 titka

2017. 10. 11. 11:56


Egyre hosszabb ideig élünk és ez a tény felkeltette a kutatók érdeklődését is, így elkezdték vizsgálni, hogy mi lehet a hosszú élet titka. Íme, 8 tény, ami hozzájárul ahhoz, hogy sokáig éljünk.

Vidéki élet

Akik nagyvárosokban élnek, sokkal kevesebb száz éven felüli ember kerül ki, miközben a vidéki élet természetközelisége megnyújtja az életet. Nemcsak a jó levegő, hanem a csend is hozzájárul ehhez.

Család és barátok

Ahhoz, hogy érzelmi stabilitásunk legyen, szükség van rá, hogy szerető emberek vegyenek minket körül. Egy kutatásból kiderül, hogy az extrém hosszú életet élő emberek nagy része bevallottan családja, barátai miatt érzi még jól magát.

Rendszeres mozgás

Nem lehet eleget hangsúlyozni a rendszeres testmozgás energetizáló, fiatalító hatását, hiszen testnek és léleknek is jót tesz. Mindegy, hogy csak nagyokat sétálunk, vagy hetente több alkalommal, rendszeresen toránzunk, a lényeg, hogy mozogjunk.

Egészséges étkezés

Aki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik, sok friss zöldséget, gyümölcsöt eszik, ám húsfogyasztása nem mindennapos, az egyszerűen tovább él.

Optimizmus

A legtöbb száz éven felüli embert valamiféle csendes derű jellemzi, pedig abban a korban, amiben ők nőttek fel, még sokkal több háború, nyomor és éhínség szerepelt, mint mostanában. A pozitív életszemlélet bizonyítottan egészségesebbé tesz mindannyiunkat.

Szex

Egy vizsgálat szerint akik legalább heti két orgazmust életek meg, azok között sokkal többen maradtak tovább életben. Ugyanerre az eredményre jutott egy svéd tanulmány is: a nyugdíjas években sem kell lemondani a szexuális életről.

Nem szabad elhízni!

A pluszkilók rövídítik életéveink számát. Az az ember, aki harmincéves kora körül már túlsúllyal küzd, kevesebb eséllyel ér meg magas kort, mint az, akinek a súlya az egészséges tartományban maradt.

Genetika

Élhetünnk egészségesen és a fentiekben felsorolt pontok szerint, azonban ha „rossz” géneket örököltünk, akkor nem valószínű, hogy mi döntjük meg a legidősebb ember Guinness-rekordját. Egy amerikai kutatás szerint a magas kort megért emberek rokonai is általában hosszú életűek. Persze a hosszú életért felelős gént a kutatók még nem találják, de talán már csak idő kérdése…

(Forrás: 12csillagjegy.hu; ridikul.hu; kép: pixabay.com)