Jump to content

Ha elégedetlen az életével, irány az erdő!

2017. 05. 04. 19:51



Ha javítani szeretnénk az élettel való elégedettségünkön, akkor rendszeresen kiránduljunk az erdőbe, ugyanis a természettel való kapcsolat emeli az élettel való elégedettségünket - ezt állítják az Oregon State University kutatói.

Amikor az emberek úgy érzik, hogy helyesen, fair módon mennek a dolgok, van beleszólásuk a döntésekbe és átlátható a kormányzás – ez adja meg az alapját annak, hogy az emberek kommunikáljanak a természettel.” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Kelly Biedenweg, aki egyúttal a Halászati és Vadászati Minisztériumnak is munkatársa.

Az ökológiai tényezők közötti kapcsolatot, például az ivóvíz és a levegő minőségével való kapcsolatot, az objektív jó közérzettel való kapcsolatot valamennyire már kikutatták, de a szubjektív közérzet és a természeti környezet különféle aspektusai közötti kapcsolatot még alig nézték a kutatók.

Egy online felmérés válaszait dolgozták fel a kutatók, amelyre 4400 résztvevő válaszolt, Washington állam Puget Sound régiójában.

A kutatók 13 különböző aspektusban mérték a résztvevők élettel való elégedettségét, illetőleg a természettel való kapcsolatát. Ezek közül 11 pozitív összefüggést mutatott az elégedettséggel: a közösségi aktivitás, a természeti forrásokhoz való hozzáférés, a szabadban töltött idő stressz-csökkentő ereje és a politikai döntéshozókba vetett bizalom.

Miután megnézték az egyes tényezők súlyát az élettel való elégedettségben, 6 olyan tényezőt találtak, amelyen keresztül hat a természet az elégedettségre: a társadalmi-kulturális események, a kormányzásba vetett bizalom, a helyi természeti erőforrásokhoz való hozzáférés, a hellyel való elégedettség, a szabadidős pihenés és annak pszichológiai hozadéka.

Ellenőrzés után is, valamennyi tényező szignifikánsan kötődött az élettel való elégedettséghez. Az a tény, hogy a kormányzásba vetett bizalom szignifikáns előrejelzője volt az élettel való elégedettségnek – és meg kell mondanom, hogy ez volt a statisztikailag legszignifikánsabb előrejelző azok között, amelyeket néztünk – örömmel töltött el bennünket. Ez az az út, amelyen át az emberek megszerzik a megélhetésüket – és az elégedettségüket a természettől.

(Forrás: eurekalert.org; 12csillagjegy.hu; kép: pixabay.com)