Jump to content

Még egy érv az állattartás mellett

2017. 01. 06. 15:44



A Mayo Clinic Alvásközpont munkatársai annak néztek utána, hogy az otthoni kedvencek - főként a kutya és a macska – hogyan segíthetnék gazdáik zavartalan álmát.

Köztudott, hogy az amerikaiak nagy állatbarátok: az emberek 65 százalékának van az otthonában kutyája vagy macskája. Mindezidáig kevés kutatás született arról, hogyan érinti a gazda alvását, ha a kutyája vagy a macskája a hálószobában – ne adjisten az ágyában – alszik. A team ezt kiderítendő, megkérdezett 150 pácienst, akik felkeresték az alvásközpontot.

A megkérdezettek közül 74-nek volt legalább egy kutyája vagy macskája.

Az állattulajdonosok 56 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megengedi, hogy kutyája/macskája a hálószobában, illetve az ágyában aludjon.

A kedvenccel együtt alvó gazdik 41 százaléka azt válaszolta, hogy kedvence nem zavarja az alvásban, sőt: főként az egyedülállók úgy feleltek, hogy jelenlétével biztonságot, társaságot és ellazulást nyújt, ezzel segíti az elalvást.

A felmérés egyik női résztvevője úgy jellemezte két kis termetű kutyáját, hogy ‘jó ágymelegítők’, egy másik nő a macskáját nevezte ‘megnyugtatónak’, amikor az ágyában alszik. Egy 64 éves, egyedülálló nő úgy fejezte ki magát, hogy sokkal elégedettebb, ha kutyája a lábánál alszik.


Nem csak az alvásban segítenek

A legtöbb gazdi tudja, hogy az állatok bármikor képesek jókedvre deríteni az embert. A mosoly is érték ugyan, de itt sokkal többről van szó: a házi kedvencek szeretete segíthet az egészségmegőrzésben is. A következő problémák megoldására gyógyír lehet egy szőrös házikedvenc, mert:

  • hangulatjavító
  • stresszoldó
  • biztosítja a rendszeres testmozgást (gondoljunk csak a rendszeres kutyasétáltatásra)
  • alacsonyabb lesz a vérnyomás, és a koleszterin
  • hatásos a depresszió ellen
  • gyermekek esetében erősíti az immunrendszert. A kutyák/macskák mellett felnövő gyerekek ugyanis kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak.
(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: google)