Jump to content

Szuperhold közeleg

2016. 11. 05. 10:41

2034. november 25-ig, vagyis jó 18 évig nem lesz hozzánk olyan közel a Hold, mint idén november 14-én.

Mi az a szuperhold?

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

A kifejezést egy asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok megosztottak abban a kérdésben, hogy mennyire van értelme szuperholdnak hívni ezt a jelenséget. Egyesek szerint van értelme használni a mostanában népszerűvé vált kifejezést, mások szerint a szuperhold és az átlagos telihold közti különbség annyira elhanyagolható, hogy felesleges és szenzációhajhász maga a megnevezés.

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. 2016-ban például 14 földtávoli és 13 földközeli holdállás volt/lesz, de ezek közül mindössze csak egy alkalom (a novemberi) esik egybe a telihold időpontjával. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet.

A másik idei szuperholdra december 14-én kerül sor, de az már messzebb lesz, mint a novemberi, ráadásul az egyébként igen látványos Geminida meteorrajt is láthatatlanná teszi

Ugyanakkor tény, hogy a Hold megfigyelésére pont a telihold a legkevésbé alkalmas időpont: egyszerűen túl fényes ahhoz, hogy igazán érdekes részleteket kivegyünk a felszínén. A csillagászok általában a holdfázisok korábbi vagy későbbi szakaszait javasolják a távcsöves megfigyeléshez, amikor a fényes részt a sötéttől elválasztó vonal környékén jobban kirajzolódnak a kráterek és más képződmények, ráadásul ilyenkor nem is égeti ki az ember szemét a meglepően fényes Hold.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; index.hu; wikipedia.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)