Jump to content

Hatékony orvosság és ingyen van!

2016. 10. 19. 16:12


Hatékony orvosság és még fizetnünk sem kell érte. Erősíti az immunrendszert, fokozza az energiát, csökkenti a fájdalmat, és stressz ellen is kiváló „orvosságnak” bizonyul. A humor, a nevetés bizony fertőző. A mosoly, a nevetés összehozza az embereket, boldogsággal és meghittséggel tölt el mindenkit. Előidézhet egészséges fizikális változásokat is az emberi szervezetben.

A nevetés az egyik legjobb stresszoldó „fegyver”. Nincs is annál hatékonyabb, mint egy kiadós nevetés, ami egyensúlyban tarthatja a test és lélek harmóniáját. Ösztönző hatású, frissen, éberen tartja az elmét. Egyetlen nevetés többet érhet száz meg száz antidepresszánsnál! Az emberi kapcsolatok megalpozásában is igen fontos szerepet tölt be.

Miben segít a nevetés?

  • Ellazítja az egész testet. Egy kiadós nevetés után az izmok ellazulnak, a fizikai feszültség, stressz elmúlik.
  • Erősíti az immunrendszert. Csökkenti a testben lévő stresszhormonok mennyiségét, növeli a fertőzés elleni antitestek számát, ezáltal javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.
  • Az endorfintermelődést, avagy a „boldogsághormont” is kiválthatja a nevetés. Ez fontos a mindennapi jó közérzethez, emellett a fájdalmat is enyhítheti.
  • A nevetés a szívműködésre is jótékonyan hat. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a szívroham és más szív-érrendszeri problémák kockázatát.
  • További, egészségre gyakorolt hatásai:
    -egyensúlyban tartja a vérnyomást
    -alaposan megmozgatja a belső szerveket, és azok vérellátottságát is fokozza
    -segít leküzdeni a félelmeket, a depressziót vagy a borús gondolatokat
    -egyfajta meditációs állapotba juttat, mely pihenteti és felfrissíti az agyműködést.

Nevess, amennyit csak tudsz!

Nevess szándékosan, mosolyogj csöndesen, nevess sírva, hahotázz önfeledten, kuncogj szégyenlősen, bazsalyogj zavarodban. Nevess, ha szomorú vagy, ha boldog, ha álmos, ha felkeltél, vagy ha éppen barátaiddal vagy. Nevess egy viccen, nevess a másikon, ha megbotlik, nevess magadon, ha a fehér blúzodra borult a kávé, nevess, ha a metró rád csukja az ajtót, vagy ha a láthatatlan parkolóőr kis csomagot rakott a szélvédődre.

Ne felejts el annyira nevetni, hogy fájjon, hogy már könyörögj egy kis szünetért, hogy a földön fetrengj, vagy a billentyűzetre borulj. Mindegy, hogyan, mindenhogyan, akárhogyan!

... ha nem megy, tanulható!

A nevetésterápia gyakorlatát egy indiai orvos, dr. Madar Kataria fejlesztette ki. „Nevető jóga” névvel csoportos foglalkozásokat szervezett, és idővel világszerte elterjedt a hatékony módszer. A résztvevők ismételten nevetnek, tapsolnak és énekelnek, amit speciális légzőgyakorlatok kísérnek, és a záró relaxáció sem marad el. Megtanulják, hogyan válik a mesterséges nevetés valóságossá, és kellemesen ellazult állapotba kerülnek.

Hasonló klubok előtted is nyitva állnak, érdemes kipróbálnod a módszert egy vidám társaságban. A hétköznapokban is fedezd fel a gyógyító nevetésre okot adó alkalmakat! Egy vígjáték, egy mókás társasjáték családi vagy baráti körben és egy reggeli mosoly a tükörben átprogramozza sejtjeid működését – a hosszabb és egészségesebb élet felé.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép:pixabay.com)