Jump to content

A leghosszabb boldogságkutatás eredménye

2016. 08. 11. 10:23

A leghosszabb boldogságkutatásából, egy 75 éve folyó, felnőttek fejlődését vizsgáló harvardi tanulmányból kiderül, hogy melyek azok a tényezők, amelyek hosszú távon képesek megőrizni a fizikai és szellemi egészségünket, jó közérzetet biztosítanak és megajándékoznak az elégedettség érzésével.

Fiatal felnőtteket kérdeztek arról, mit gondolnak, mitől lesz jó az életük. Az esetek döntő többségében a pénzt, a sikert, és a hírnevet nevezték meg.

Ezek a vágyaik, mely vágyak mentén hozzák majd a sorsukat formáló döntéseket. Csakhogy amíg ezekre a területekre összpontosítanak, az idejükből és az energiájukból ezekre áldoznak, addig kutatásokból tudjuk, hogy boldoggá nem ezek tesznek minket.

A több mint 700 személy, utánkövetéses vizsgálatára épülő tanulmány eredményeiből kiderül, hogy az időskori egészségi állapotra, és általános közérzetre a legnagyobb hatással az emberi kapcsolatok minősége van.

A stabil, biztonságos kapcsolatok aktív védelmet jelentenek a fizikai és szellemi egészségünk számára, a meleg, szeretetteli kapcsolatok ugyanis egyfajta védőhálót vonnak körénk.

Azok a vizsgálati személyek, akik azt érezték, hogy tartoznak valakihez, hogy van kire számítaniuk, hogy gondoskodnak róluk, boldogabbak, egészségesebbek voltak, és tovább is éltek, mint azok, akiknek a közösségi kapcsolataik nem voltak kielégítőek.

Lényeg a lények, hogy életvezetésünk során arra érdemes fókuszálni, mely valóban képes jobbá tenni az életünket. Amikor tehát a jövőnkre irányuló, jelenben megfogalmazott vágyainkról van szó, az emberi kapcsolatainkra érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hosszú távon ugyanis ettől lesz jó az életünk.

Forrás: harmonet.hu; Kép forrása: pixabay.com